Jdi na obsah Jdi na menu

Nejdůležitější povinnosti číšníka

24. 3. 2020

Vítá hosty a zajistí jim nejlepší místo

První dojem je nejdůležitější a není nic horšího, než když host bloumá po restauraci a hledá volné místo. Nemusíte hned zaměstnávat hostesku, stačí, když bude váš servis dostatečně pozorný. Vítejte i hosty, kteří nemají rezervaci, a zjistěte jejich požadavky na místo – zeptejte se například na počet hostů, zda budou jíst a jestli s nimi budou u stolu sedět děti.

 

Zná každou položku jídelního lístku

Taky nesnášíte větu: “Nevím, dojdu se zeptat do kuchyně”? Personál musí být ihned schopen zodpovědět jakoukoli otázku týkající se nabídky. Ideálně by také měl vědět, jak každé jídlo chutná a čím je speciální. Musí mít přehled o všech surovinách, ze kterých se pokrmy skládají, jak se připravují a jaké jsou možné alternativy. Znalost jednotlivých alergenů je povinností ze zákona.

Má vše pod kontrolou

Položením talíře s jídlem na stůl a popřáním dobré chuti práce personálu nekončí. Číšník by měl neustále kontrolovat stav celého místa – například zda je čistý ubrus, jestli se na stole nepovaluje špinavé nádobí nebo přebytečné příbory, které host k jídlu nepotřebuje. K jeho práci patří i kontrola teploty v místnosti, hlasitosti hudby nebo funkčnosti zařízení. Pokud například nefungují toalety, obsluha by měla být první, kdo tento problém bude řešit.

 

 

 

 

Obsluha spolupracuje s kuchaři a naopak

Na spokojenosti hosta se stejnou měrou podílí personál kuchyně i obsluha. Obě strany by spolu měly čile komunikovat a vzájemně se informovat o všech detailech a problémech. Rivalita nebo nesnášenlivost není na místě. Pokud spolu strany nespolupracují, je zaděláno na vážný problém, který se velmi rychle projeví na spokojenosti vašich hostů. Je důležité, aby si obě strany vážily práce toho druhého a vzájemně se podporovaly. Kuchař se může přetrhnout, ale pokud jídlo dorazí na stůl studené, je jeho práce zbytečná. Naopak ani sebelepší číšník nedokáže prodat špatně připravené jídlo.

V době menší vytíženosti podniku musí být servis připraven pomáhat kuchyni s pomocnými pracemi na place – například s doplňováním cukřenek, skládáním ubrousků nebo leštěním příborů. Na konci směny by se měla obsluha podílet na úklidu – čištění kávovaru, výčepu nebo utírání stolů.

 

Stejná hygienická pravidla jako pro kuchaře

I když servis často nepřijde do přímého kontaktu s jídlem, je nezbytné, aby na jeho práci byly kladeny stejné hygienické nároky jako na personál kuchyně. Servis je vizitkou podniku, a proto by mělo být dbáno především na jeho čisté a upravené pracovní oblečení.

Ví, zda je host spokojen

Není třeba ptát se každých pět minut, zda je vše v pořádku, hosté si přišli popovídat hlavně spolu. Nicméně je důležité vědět, jestli je host v průběhu návštěvy spokojen. Servis by měl být připraven řešit rozmanité druhy krizových situací a umět na ně adekvátně reagovat. Důležitá je také jednotnost řešení situace, není nic horšího než zmatenost personálu.

 

 

Reaguje na aktuální přání zákazníka a vylepšuje jeho objednávku

Výsadou kvalitního servisu je umět reagovat na aktuální požadavky. Vylepšení objednávky je skvělá technika jak dosáhnout většího zisku a zároveň povýšit celkový dojem. Nebojte se hostovi poradit a změnit jeho názor. Nesmí se ovšem jednat o okatou snahu přeorientovat zákazníka na dražší položky v menu.

Je časově flexibilní

Servis ví, že nemá padla na minutu přesně s koncem otevírací doby a jeho práce je podřízena aktuální obsazenosti restaurace. Není nic horšího než pohled na otráveného číšníka, který se třese na konec směny.