Jdi na obsah Jdi na menu

Druhy diet, dietní stravování

17. 3. 2020

Význam diet

 

Výživu musíme přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka. Různá onemocnění ovlivňují biologické procesy v těle tak, že musíme změnit potřebu živin.

Pro tuto změnu se používá dieta.

 

 

Dieta

 

-         je součást léčebné výživy, předepisuje ji lékař

-         ovlivňuje průběh nemoci a také rekonvalescenci

-         dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě – dle nemoci

 

 

Zásady dietního stravování

 

-         používáme prvotřídní suroviny

 

-         omezujeme tepelnou úpravu

 

-         omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferony)

 

-         kořeníme zelenými naťemi (kopr, petržel,místo octu používáme citron)

 

-         podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny

 

-         pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 kát denně)

 

-         dbáme na vkusnou úpravu pokrmů – zvyšuje chuť k jídlu u nemocných

 

 

Základní znaky jednotlivých diet

 

 

Dieta č. 0 – Tekutá

 

Po operacích trávicího systému, dutiny ústní, při chorobách jícnu a hltanu. 

Úpravy - mechanická úprava stravy do tekuté formy.

Vylučujeme - alkoholické nápoje, kávu, ostré sýry, cibuli, česnek.

 

 

Dieta č. 1 – Kašovitá

 

Po operacích žaludku, při akutních žaludečních vředech, jícnu a hltanu.

Úprava – vařením, dušením a pak se strava upravuje do kašovité formy.

Vylučujeme – alkohol, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, kyselé ovoce, tučné maso a ocet.

 

 

Dieta č. 2 – Žaludeční šetřící

 

Při poruchách trávicího systému s dlouhodobým průběhem, choroby žaludku, dvanáctníku, po operacích žaludku a dvanáctníku. Dietní  opatření spočívá v šetření postižené sliznice.

Úprava – vaření, dušení a úpravy bez tuku, podáváme malé porce 5krát až 6krát denně.

Vylučujeme – smažení, ryby, uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, silné vývary a nadýmavé potraviny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dieta č. 3 – Racionální

 

Je určena pacientům, u nichž není třeba zvláštní úprava výživy. Je připravena podle zásad správné výživy.

Vylučujeme – kouření, alkohol, sýry, moučníky.

 

 

Dieta č. 4 – Žlučníková – s omezením tuku

 

Při chorobách žlučníku, žlučníkových cest, žlučníkových kamenech, po infekční žloutence, při střevních poruchách - chronických, slinivky břišní.

Úpravy - jídla vařená, dušená, méně kořeněná, málo kyselá, netučná a lehce stravitelná.

Vylučujeme -  tuky, vejce, tučná masa a vnitřnosti, syrová tvrdá zelenina – nadýmá, pochutiny – koření, houby, káva; sladké tučné moučníky, smažené pokrmy, nadýmavé potraviny – čerstvé pečivo, luštěniny,  ledové nápoje, zmrzliny, alkohol.

 

 

Dieta č. 5 – Bílkovinná

 

Při průjmových onemocněních.

Zvyšuje se obsah bílkovin a nepodáváme mléko a mléčné výrobky.

Přísné omezení zeleniny a ovoce, vitamín C se dodává syntetický.

Vylučujeme – tučné maso, sádlo, koření, zelí, luštěniny.

 

 

Dieta č. 6 – Nízkobílkovinná

 

Při chorobách ledvin – bílkoviny se snižují na půl roku a pokrmy se připravují bez soli.

Omezujeme masité a mléčné pokrmy.

 

 

Dieta č. 7 – Nízkocholesterolová – protisklerotická

 

U pacientů s vysokým obsahem cholesterolu v krvi tj. zvýšené množství tukových látek v krvi.

Omezujeme – glycidy, tuky a smažení.

Doporučujeme – olej slunečnicový, olivový a sojový, ovoce, zelenina, ryby, netučné sýry a mléko.

 

 

Dieta č. 8 – Redukční – odtučňovací

 

Pro obézní, kde dieta je limitována energeticky. Do jídelníčku zařazujeme ovocné a zeleninové dny. Jídlo se podává 6krát denně v odvážených porcích.

Úpravy – vaření, dušení, pečení a grilování. Pokrmy se připravují bez zahušťování, polévky a moučníky nepodáváme.

Vylučujeme – cukr,tuky.

 

 

Dieta č. 9 – Diabetická

 

Jídlo podáváme 6krát denně a nutný je příjem sacharidů ve snížených dávkách. Stálou součástí jídelníčku je ovoce a zelenina.

Vylučujeme – cukr, med.

 

 

Dieta č. 10 – Neslaná šetřící

 

Je určena pro pacienty s chorobami srdce, cév a vysokým krevním tlakem, někdy i v těhotenství, tvoří-li se otoky nohou.

Vylučujeme – kuchyňskou sůl a potraviny obsahující sodík (moučníky s kypřicím práškem a jedlou sodou).

K dochucení používáme aromatické koření – zelená petržel, kopr, pažitka, bobkový list atd.

 

 

 

 

Dieta č. 11 – Výživná strava

 

Pro nabytí tělesné síly a tělesné hmotnosti. Nejčastěji po infekčních chorobách, po operacích, plicním TBC.

Vylučujeme – alkohol a kouření. 

 

 

Dieta č. 12 – Strava batolat

 

Pro děti od půl roku do tří let. Jídlo je lehce stravitelné, měkké a pestré.

 

 

 

 

Dieta č. 13 – Strava větších dětí

 

Od 4 do 15 let života, pokud nepotřebují zvláštní dietu, zařazujeme všechna běžná a oblíbená jídla.

 

 

Dieta č 14 – Výběrová speciální

 

Čajová – při průjmech

S přísným omezením tuku

Diabetická

Bezlepková