Druhy diet, dietní stravování
Význam diet
Výživu musíme přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka. Různá onemocnění ovlivňují biologické procesy v těle tak, že musíme změnit potřebu živin.
Pro tuto změnu se používá dieta.
Dieta
- je součást léčebné výživy, předepisuje ji lékař
- ovlivňuje průběh nemoci a také rekonvalescenci
- dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě – dle nemoci
Zásady dietního stravování
- používáme prvotřídní suroviny
- omezujeme tepelnou úpravu
- omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferony)
- kořeníme zelenými naťemi (kopr, petržel,místo octu používáme citron)
- podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny
- pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 kát denně)
- dbáme na vkusnou úpravu pokrmů – zvyšuje chuť k jídlu u nemocných
Základní znaky jednotlivých diet
Dieta č. 0 – Tekutá
Po operacích trávicího systému, dutiny ústní, při chorobách jícnu a hltanu.
Úpravy - mechanická úprava stravy do tekuté formy.
Vylučujeme - alkoholické nápoje, kávu, ostré sýry, cibuli, česnek.
Dieta č. 1 – Kašovitá
Po operacích žaludku, při akutních žaludečních vředech, jícnu a hltanu.
Úprava – vařením, dušením a pak se strava upravuje do kašovité formy.
Vylučujeme – alkohol, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, kyselé ovoce, tučné maso a ocet.
Dieta č. 2 – Žaludeční šetřící
Při poruchách trávicího systému s dlouhodobým průběhem, choroby žaludku, dvanáctníku, po operacích žaludku a dvanáctníku. Dietní opatření spočívá v šetření postižené sliznice.
Úprava – vaření, dušení a úpravy bez tuku, podáváme malé porce 5krát až 6krát denně.
Vylučujeme – smažení, ryby, uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, silné vývary a nadýmavé potraviny.
Dieta č. 3 – Racionální
Je určena pacientům, u nichž není třeba zvláštní úprava výživy. Je připravena podle zásad správné výživy.
Vylučujeme – kouření, alkohol, sýry, moučníky.
Dieta č. 4 – Žlučníková – s omezením tuku
Při chorobách žlučníku, žlučníkových cest, žlučníkových kamenech, po infekční žloutence, při střevních poruchách - chronických, slinivky břišní.
Úpravy - jídla vařená, dušená, méně kořeněná, málo kyselá, netučná a lehce stravitelná.
Vylučujeme - tuky, vejce, tučná masa a vnitřnosti, syrová tvrdá zelenina – nadýmá, pochutiny – koření, houby, káva; sladké tučné moučníky, smažené pokrmy, nadýmavé potraviny – čerstvé pečivo, luštěniny, ledové nápoje, zmrzliny, alkohol.
Dieta č. 5 – Bílkovinná
Při průjmových onemocněních.
Zvyšuje se obsah bílkovin a nepodáváme mléko a mléčné výrobky.
Přísné omezení zeleniny a ovoce, vitamín C se dodává syntetický.
Vylučujeme – tučné maso, sádlo, koření, zelí, luštěniny.
Dieta č. 6 – Nízkobílkovinná
Při chorobách ledvin – bílkoviny se snižují na půl roku a pokrmy se připravují bez soli.
Omezujeme masité a mléčné pokrmy.
Dieta č. 7 – Nízkocholesterolová – protisklerotická
U pacientů s vysokým obsahem cholesterolu v krvi tj. zvýšené množství tukových látek v krvi.
Omezujeme – glycidy, tuky a smažení.
Doporučujeme – olej slunečnicový, olivový a sojový, ovoce, zelenina, ryby, netučné sýry a mléko.
Dieta č. 8 – Redukční – odtučňovací
Pro obézní, kde dieta je limitována energeticky. Do jídelníčku zařazujeme ovocné a zeleninové dny. Jídlo se podává 6krát denně v odvážených porcích.
Úpravy – vaření, dušení, pečení a grilování. Pokrmy se připravují bez zahušťování, polévky a moučníky nepodáváme.
Vylučujeme – cukr,tuky.
Dieta č. 9 – Diabetická
Jídlo podáváme 6krát denně a nutný je příjem sacharidů ve snížených dávkách. Stálou součástí jídelníčku je ovoce a zelenina.
Vylučujeme – cukr, med.
Dieta č. 10 – Neslaná šetřící
Je určena pro pacienty s chorobami srdce, cév a vysokým krevním tlakem, někdy i v těhotenství, tvoří-li se otoky nohou.
Vylučujeme – kuchyňskou sůl a potraviny obsahující sodík (moučníky s kypřicím práškem a jedlou sodou).
K dochucení používáme aromatické koření – zelená petržel, kopr, pažitka, bobkový list atd.
Dieta č. 11 – Výživná strava
Pro nabytí tělesné síly a tělesné hmotnosti. Nejčastěji po infekčních chorobách, po operacích, plicním TBC.
Vylučujeme – alkohol a kouření.
Dieta č. 12 – Strava batolat
Pro děti od půl roku do tří let. Jídlo je lehce stravitelné, měkké a pestré.
Dieta č. 13 – Strava větších dětí
Od 4 do 15 let života, pokud nepotřebují zvláštní dietu, zařazujeme všechna běžná a oblíbená jídla.
Dieta č 14 – Výběrová speciální
Čajová – při průjmech
S přísným omezením tuku
Diabetická
Bezlepková